Trav hunden træt - og lad være med at ynke den, hvis den bliver bange, lyder et par af rådene fra Skørping Dyreklinik

Julen og nytåret er en festlig og skøn tid. I hvert fald for os mennesker. Anderledes forholder det sig med mange kæledyr. For dem er særligt nytåret præget af angst, panik og utryghed. Hos Skørping Dyreklinik står de klar med både rådgivning og produkter, der kan hjælpe dyrene godt igennem nytårsaften.

Det er særligt hos hunde, det traditionelle fyrværkeri omkring nytår skaber angst og utryghed. Nogle af symptomerne kan være, at hunden gemmer sig, kryber ind under sofaen, klæber sig til sin ejer, mister appetitten og piber, gør eller hyler, ligesom nogle hunde kan finde på at stikke af, hvis de får muligheden for det. Du kan imidlertid gøre meget for at hjælpe hunden.

- Det er selvfølgelig lidt sent nu, men faktisk bør man starte træningen til nytårsaften allerede i januar måned. Grundlæggende handler det nemlig om at træne og stimulere hunden, så den altid er mæt på oplevelser. Stimulerede hunde har det meget nemmere en nytårsaften, fortæller Gry Rauff Mikkelsen, der er dyrlæge og indehaver af Skørping Dyreklinik.

Flere behandlingsmuligheder

Hvis du ikke har fået trænet din hund, er der heldigvis en række behandlingsmuligheder, der er med til at sikre, at din hund kommer fornuftigt igennem nytårsaften.

- Ved at udsætte hunden for det, den frygter, altså lyden af fyrværkeri, og samtidig give den belønninger, eksempelvis godbidder og legetøj, kan du gradvist vænne den til lyden. Man kan købe en cd med fyrværkerilyde, som man kan starte med at afspille lavt og derefter gradvist øge volumen, fortæller Gry Rauff Mikkelsen.

- En anden mulighed er kosttilskud eller feromoner. Fordelen ved disse produkter er, at de er uden bivirkninger. Det er dog vigtigt, at begynde at bruge dem i god tid – altså tidligt i december.

- Der er også mulighed for at give hunde beroligende medicin på selve nytårsaften. Der findes forskellige slags medicin, og det er en rigtig god ide at afprøve dem før selve nytårsaften.

- Vi har også et indsvøb, hvor princippet er det samme som hos utrøstelige spædbørn, der bliver roligere af at blive svøbt i stof. Dette har vist sig også at være gældende for hunde.

- Her har man udviklet Thundershirten, der med sit blide konstante tryk giver en beroligende virkning på hunde, der udviser symptomer på angst og urolighed, slutter Gry Rauff Mikkelsen, der opfordrer hundeejere til at komme ind i klinikken for at få grundig rådgivning, der kan være med til at sikre, at også hundene kommer godt ind i det nye år.

I øvrigt har Skørping Dyreklinik følgende gode råd til hundeejere nytårsaften:

• Gå en lang tur med din hund i løbet af nytårsaftensdag, så den er godt træt.

• Sørg for at lufte hunden først på aftenen, så den ikke behøver at komme ud før efter midnat. Husk at holde den i snor, så den ikke løber væk, hvis den bliver bange

• Giv hunden mulighed for at opholde sig et sted nytårsaften, hvor der kan blændes af for lysglimt. Det skal være et sted, hvor hunden er vant til at opholde sig, og den skal selvfølgelig have adgang til vand

• Sæt beroligende musik på eller lad fjernsynet køre i rummet, hvor hunden befinder sig. Det skal naturligvis ikke være et nytårsprogram med fyrværkeri

• Undgå at fyre fyrværkeri af i nærheden af hunden

• Lad være med at ynke eller trøste din hund, hvis den er bange eller urolig. Det forværrer hundens angst. Lad hunden se, at du tager det stille og roligt. Det vil berolige den

• Når fyrværkeriet er godt i gang, så lad som om, at absolut ingenting sker. Lad være med at stille dig i vinduet og se på fyrværkeriet

• Forlad ALDRIG din hund nytårsaften.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...